dinsdag 3 april 2012

2012: het jaar van de bij

http://www.jaarvandebij.nl/
Bij de tuinontwerpen die ik maak, werk ik nauw samen met Imker Henk Beugeling (http://www.bee-me.eu/). Hij legt zich al jaren samen met zijn dochter Anita Beugeling toe op de instandhouding van de bijenpopulatie in de regio Rijnmond en weet als geen ander op welke bloemen de bijen graag vliegen, wat een evenwichtig opgebouwde bijentuin is en met welke factoren je rekening moet houden voor het optimaal benutten van een goede bijentuin.

 

Henk Beugeling

Bijdragen aan een bijvriendelijke omgeving is van groot belang, want het gaat niet goed met de bijen. Een belangrijke oorzaak van de grote bijensterfte is een eenzijdig voedselaanbod. In veel tuinen is tegenwoordig nauwelijks voedsel voor de bijen te vinden. Veel sierplanten zijn steriel en leveren geen stuifmeel en geen nectar. Voor de moderne westerse mens is de sierwaarde van de tuin immers het belangrijkste geworden: we denken niet zo snel aan voedselopbrengst of honingopbrengst. Toch zijn de twee perfect te combineren: een mooie tuin én veel dracht voor de bijen. Het aantrekken van honingbijen en automatisch ook andere insecten verhoogt bovendien de natuurwaarde en de belevingswaarde van de tuin. Want wat is een tuin zonder gezoem en gefladder? En wat is er mooier om bij te dragen aan een bijvriendelijke omgeving?
Wat kunt u doen om u tuin bijvriendelijke te maken?

Tip1: Zaai en plant zoveel mogelijk en gevarieerd bloemen en planten in uw tuin.
Zorg ervoor dat uw tuin het gehele jaar door iets te bieden heeft voor de bijen. Dat kan in het vroege voorjaar al de krokus en sneeuwklok zijn, later in het jaar de vlinderstruik, de kerstroos of de anemoon. Maar ook in het najaar is het voor de bijen nog van belang dat er een aanbod is van stuifmeel. Gebruik bijvoorbeeld de herfstaster. U een fleurige tuin, de bijen voldoende voedsel.
 
 
Tip 2: Maak een Bed and Breakfast voor bijen.

Wanneer u de tuin al bijvriendelijk heeft gemaakt door een voldoende aanbod van bloemen en planten, kunt u nog meer doen om het aantrekkelijk te maken voor bijen. Hang een sierlijke, of fraaie bijenhotel op.
Solitaire bijen ( alleen levende bijen) zullen daar snel gebruik van maken.


Tip 3: Verban de pesticiden uit uw omgeving

  • pas bijvriendelijke gewasbescherming toe en zie af van het gebruik van neonicotinoïden
  •  voer onkruidbestrijding op een milieuvriendelijke manier uit

Tip 4: Adopteer een bijenvolk
Je krijgt als adoptieouder een certificaat, twee potten honing, een bezoek aan je bijenvolk en als je de cursus bijenhouden gaat doen dan krijg je zelfs je eerst eigen bijenvolk. Meer informatie vind je op: http://www.bee-me.eu/


Tip 5: Volg een imkercursus of een kennismakingscursus.Stuur mij een mailtje, als je nog meer tips wilt hebben over het bijvriendelijke maken van je tuin.